Cenový rozdíl spot Gold Shanghaj Londýn

Aktuálně pozorujeme rekordní rozdíl mezi spotovou cenou zlata mezi Shanghají a Londýnem.

Spotová cena zlata v Londýně včera klesla na 1 900 dolarů za unci – což je nejnižší dolarová kotace za 3 týdny. Naproti tomu  benchmark aukce na Shanghai Gold Exchange byla 474,58 jenů za gram, což představuje cenový gap oproti Londýnu  +6,3%  ... viz graf níže. 

Vypadá to tedy na vhodný okamžik k další akumulaci zlata a stříbra, neboť se dá očekávat cenová arbitráž mezi Shanghai Gold Exchange v Číně a potlačenou cenou na Západě. Málokdy se setkáte s takovým zkreslením cen, které je tak jasně ve prospěch kupujícího.

Ještě jeden zajímavý graf - pro cenu stříbra. O stříbru se říká, že jde aktuálně o nejvíce podhodnocenou komoditu na planetě. Cena stříbra zatím nedosáhla svých nominálních historických maxim kolem 50 USD/unci, což představuje 200% aktuální ceny. Tím se liší i od vývoje ceny zlata, kde tato událost nastala už v r. 2020 (viz poslední graf).

Graf Silver-USD s měsíčními svíčkami výše tedy ukazuje na generační příležitost, která se opakuje jednou za desítky let. Celkovou situaci nakonec dokresluje třetí graf Gold-USD, kde jsou patrné už tři pokusy o cenový průlom do oblasti 2000+ a výše. Není to tedy otázkou jestli, ale kdy se tak stane. Vzhledem k celkově se zhoršující situaci v nejrůznějších oblastech se tak může stát v zásadě kdykoliv.  

tamira.cz