Začal hromadný útěk z akcií do bezpečí dluhopisů ?

 

Po měsících ignorování reality a vážnosti americko-čínské obchodní války investoři dnes vystrčili hlavu z písku a začali si připouštět, že se může jednat o vleklou globální záležitost. Pod tlakem amerického diktátu zastavilo např. několik firem dodávky pro Čínskou společnost Huawei, známou kopírováním technologií. Je mezi nimi zejména americký Google jako dodavatel operačního systému Android a dodavatelé čipů ARM z Japonska. Čína zase naopak naznačila, že by mohla zastavit dodávky technologicky důležitých prvků vzácných zemin do USA, je totiž jejich největším světovým vývozcem. Celkovým výsledkem neúspěchu obchodních jednání pak je dnešní obrazec paniky ve výnosové křivce amerických dluhopisů, která poslala 10Y TSY na 2,322%, což je nejnižší hodnota od prosince 2017. Na druhém pólu je odliv kapitálu z akcií, což se projevilo např. poklesem indexu S&P na úrovně suportu nad kritickou hodnotou 2800. Opět se potvrzuje, že divergenci mezi akciovými indexy a výnosem dluhopisů nelze podceňovat a pravdu většinou mají právě dluhopisy, jejichž výnosy klesají už poměrně dlouho, aniž se to zatím projevilo na akciovém trhu. 

Je ale i řada dalších příznaků, které ukazují na blížící se ekonomické problémy, např. největší pokles objemu globálního obchodu od krizových let 2008-2009, krach PMI jako indikátoru obchodní konfidence na úrovně 7-letých minim, pokles US trhu nemovitostí atd. 

Trh je cyklický, býčí fáze lze označit jako procesy a medvědí fáze jako události. Současná býčí fáze už trvá příliš dlouho, díky intervencím centrálních bank byla uměle prodlužována a nyní čekáme na onu událost, která bude spouštěčem medvědího trhu – „black swan“.

Za dnešního stavu světa je zcela jisté, že dříve či později se nějaká ta černá labuť objeví a vypadá to, že se jich několik blíží na obzoru z několika směrů. Ať už vezmeme zmíněnou obchodní a technologickou válku mezi USA a Čínou, růst geopolitického napětí v různých oblastech (Írán, Venezuela), chronické zadlužování hlavních ekonomik nebo stav některých systémově důležitých bank (Deutche Bank) přetížených potenciálně ztrátovými obchody s deriváty.  

Z technického pohledu se na grafu indexu S&P vytvořil triangl, který byl dnes proražen směrem dolů a můžeme tedy očekávat další pohyb ve směru zemské tíže:

 

Opačným směrem se vydalo XAU a XAG:


což souvisí i s dnešním poklesem indexu dolaru pod hodnotu 98.:

tamira.cz