Vyhlídky vývoje ceny zlata ve světle dolarových souvislostí

Během krize v r. 2008 se dolar vydal směrem nahoru a dosáhl vrcholu v březnu 2009, kdy americký akciový trh naopak klesl na dno. V této době FED odstartoval politiku tzv. kvantitativního uvolňování (QE), jinými slovy tisku USD. To samozřejmě způsobilo pokles hodnoty dolaru. Podobný scénář se dá očekávat i nyní. Zlato dosáhlo dna v říjnu 2008 v době, kdy padaly akcie a pak vystoupalo o 280% na cenu přes 1900 USD během následujících 3 let, tj. v období QE1 a QE2.

Proč lze očekávat opakování toho scénáře vysvětluje David Brady, CFA. V současné době FED utahuje měnovou politiku, tzv. QT (quantitative tightening), tj. redukuje držení cenných papírů v rozsahu -50 mld USD/měsíc. Přitom vláda USA, aby mohla financovat deficitní rozpočet, je nucena vydávat státní dluhopisy v hodnotě cca 100 mld USD/měsíčně. V součtu to představuje potřebu vydávat státní dluhopisy za 150mld. USD/měsíc a pro tyto cenné papíry je potřeba najít kupující. 

 

Apetit ostatních centrálních bank nakupovat tyto cenné papíry ale klesá. Vyšší nabídka a nižší poptávka v tomto případě znamená tlak na nižší ceny a stoupající výnosy. Vypadá to tak, že FED bude muset intervenovat cca během října nebo o něco později, aby vyplnil tento deficit poptávky. K reverzaci měnové politiky bude ale potřebovat nějakou záminku, kterou by mohl poskytnout krach akciových trhů.    

Na dalším obrázku je graf globální likvidity centrálních bank, který ukazuje, že během Q4 2018 nebo Q1 2019 dojde k poklesu likvidity do záporných hodnot vzhledem k pokračujícímu QT ze strany FED a plánu ECB ukončit svou vlastní politiku QE ke konci roku.

 

 

FED sleduje tyto věci v tomto pořadí (klesající priorita): 1) Akciové trhy 2) Dluhopisy 3) Dolar.

To, že akciové trhy od r. 2008 stoupaly bylo způsobeno právě přebytkem likvidity.  S tím, jak likvidita klesá se vytrácí i pramen, který drží toto Ponziho schema při životě. Akciové výnosy představují značnou část amerického HDP. Daňové příjmy státu jsou silně závislé na daních z kapitálových výnosů, a proto jsou klíčové pro chod státu. Pokud akciový trh nebude stoupat, tyto příjmy se vytratí a státní deficit bude rychle narůstat. Je to o to horší vzhledem k nedávným daňovým škrtům a rostoucím státním výdajům USA. Přitom FED nemůže nechat výnosy z dluhopisů neomezeně růst, protože by to jednak způsobilo následně vyšší výdaje státního rozpočtu a také odliv prostředků z rizikových aktiv, především pak trhu s nemovitostmi.  

Pokud jde o dolar samotný, cca v Q4 r. 2017 si FED povšimnul, že slabší dolar tlačí výnosy z dluhopisů nahoru. Bylo to v době potřeby zvýšené emise dluhopisů díky rychle rostoucímu deficitu rozpočtu a současně zahájení QT. Kdo by chtěl kupovat tyto dluhopisy, když jejich ceny klesají, výnosy stoupají a současně klesá hodnota dolaru vzhledem k ostatním měnám? V únoru 2018 proto FED začal s podporou dolaru. Díky tomu výnosy z 10ti-letých dluhopisů se ustálily kolem 3%.

 

 

Ovšem silný dolar nyní způsobuje enormní stres rozvojovým ekonomikám, které si napůjčovaly velké objemy v USD. A je nebezpečí, že tato nákaza se rozšíří do celého světa, včetně rozvinutých ekonomik Evropy a USA díky bankám, které tyto půjčky poskytly a případně nebudou spláceny. Aktuálně je to vidět na situaci Turecka a Argentiny. IMF už poskytl Argentině úvěr, aby byly omezeny ztráty mezinárodních bank na jejich investicích do těchto ekonomik. Turecko během srpna odprodalo zlato za cca 4,5 mld USD (to přispělo k poklesu jeho ceny) aby stabilizovalo svoji měnu vystavenou silné inflaci a dokázalo obsloužit svůj zahraniční dluh.

 

Silný dolar také snižuje v USD denominované zisky US korporací. Nic z tohoto není dobré pro akciový trh. S&P se od února potýká s potížemi, částečně kvůli zvýšení sazeb Fedu a politice QT, stejně jako síle dolaru. Jediným důvodem, proč S&P zatím výrazněji neklesl je rekordní úroveň zpětného odkupu akcií, podpořená Trumpovým snížením daně z příjmu právnických osob. Jeho účinek ale vyprší na konci roku.
I přes nárůst stresu, který způsobuje nárůst sazeb se dá očekávat, že FED s předsedou Powellem v čele pravděpodobně bude pokračovat v jejich zvyšování, dokud se něco nezlomí a pravděpodobně to bude akciový trh. Jakmile k tomu dojde, FED bude čelit něčemu, co bylo pojmenováno jako "The FED's Trilemma". Americká centrální banka se bude muset rozhodnout obětovat jednu ze svých priorit: akciový trh, dluhopisový trh nebo dolar. Vzhledem k potenciálně katastrofálním účinkům prodlouženého kolapsu akciových trhů a navíc ke kolapsu dluhopisů na státním dluhopisu samozřejmě obětují dolar.

To je důvod, proč se domnívám, že FED bude nucen vrátit se k peněžnímu šílenství na steroidech po příštím krachu burzovního trhu za účelem dalšího pumpování cen akcií ještě výše a udržení výnosů dluhopisů na přijatelných úrovních. Jinak se celý Ponzi systém v USA zhroutí. Proto bude nutné obětovat dolar. Během nedávného projevu nakonec předseda FED Powell uvedl, že v případě krize udělá cokoli "ať to stojí, co to stojí". Pokud by to k ujištění nestačilo, Hank Paulson, Ben Bernanke a Tim Geithner napsali tento týden v New York Times Op-Ed, kde v podstatě vyzvali, aby byly použity nouzové prostředky k záchraně každé finanční instituce v případě krize. Je zřejmé, že se znovu na takovou záchranu připravují. Proč by jinak tak často - a najednou - mluvili o plánech řešit krizi?
Nemluvě o tom, že v posledních několika měsících téměř každý člen FEDu tvrdil, že aspekty Trumpových politik (obchod, zahraniční, fiskální, imigrační, regulační) by mohly vést k další finanční krizi. Proč to všichni opakovaně říkají, pokud neočekávají takovou krizi brzy a připravují se na obviňování Trumpa, aby zakryli skutečné viníky, tj. sama sebe. FED totiž nikdy nedělá chyby, jejich stopy jsou vždy dobře zakryté.

Americký akciový trh je v mnoha ohledech vystaven obchodní válce mezi USA a Čínou. Ale nenechte se mýlit, obchodní válka nemusí být nakonec pravou příčinou, ale záminkou pro krach akciového trhu a souvisí to s taktikami a strategií FEDu.

Existuje spousta dalších signálů, že dojde ke krachu a jedním z nich je tento:  Banky jsou blízko rekordních long pozic na futures amerických dolarových dluhopisů. Není to bez důvodu, tyto tzv. Smart Money, očekávají pokles výnosů dluhopisů. Co může tento pokles způsobit? Krach akciového trhu, po němž bude následovat návrat ke kvantitativnímu uvolňování č. 4?

 

 

Je ještě jeden signál, který souvisí přímo se zlatem a to historicky rekordně nízké short pozice bank (commercials - smart money). 



Jaké implikace z toho všeho vyplývají pro vývoj ceny zlata?  Krach akciového trhu vyvolá změnu politiky FEDu a bleskový přechod od QT k QE4, "peněžní šílenství na steroidech" a vrchol hodnoty dolaru. Pokles hodnoty dolaru pak bude reflektován velmi silným růstem dolarové ceny zlata, ostatních drahých kovů a komodit, dluhopisů a akcií. Všechno půjde nahoru ... kromě dolaru.
Není důvod se divit, proč Čína a Rusko sázejí na na fyzické zlato a potichu se zbavují aktiv denominovaných v USD.