Re-monetizace zlata je blíže než se zdá

Seriózní hráči ve světě financí (centrální banky, penzijní fondy) začali poslední dobou shromažďovat značné zásoby fyzického zlata. Jen v posledním čtvrtletí (Q3 2018) centrální banky přidaly 148 metrických tun fyzického zlata do svých rezerv. Co je k tomu vede?  

Podle nových pravidel BIS (Bank for International  Settlements, Basel, Švýcarsko, jakési centrální banky všech centrálních bank) je nově zlato považováno za aktivum první kategorie (Tier 1 asset), tj. jeho hodnota se započítává plnými 100% do aktiv banky/fondu/instituce. Dříve bylo zlato považováno za aktivum 2. resp. 3. kategorie (rizikové aktivum) a hodnota se započítávala pouze z 50-ti% aktuální tržní hodnoty. Zápočet podle nových pravidel je ovšem pouze za podmínky, že toto zlato je alokované na jméno instituce ve fyzické formě (nikoli derivátů). Podle těchto nových pravidel (Basel III capital rules), které vyhlašuje Basel Committee on Banking Standards (BCBS), je tedy zlato nově považováno za bezrizikové aktivum.

Role zlata jako investice se měnila se sentimentem, fundamentálními faktory trhu a stále častěji s měnovou politikou. Alan Greenspan se v roce 2015 vyjádřil v tom smyslu, že "někdy se zlato obchoduje jako komodita a někdy jako měna". Během posledního býčího trhu v letech 2001 až 2011 se zlato chovalo spíše jako komodita ve vysoké koraleci s býčím trhem komodit v té době jeho cena vzrostla z $ 350 / ozt na $ 1,900 / ozt (trojskou unci). 

Sedmdesátá léta zaznamenala hrozivou inflaci, která se dostala až na 14%, než ji tehdejší předseda FED, PaulVolcker, nakonec zbrzdil zvýšením úrokových sazeb na šokující úrovně. Zlato se tehdy chovalo velmi jako měna a reagovalo na inflaci tak, jak má zlato ve zvyku. Jeho cena v ekvivalentu USD stoupla z $ 35 / ozt v roce 1971 až po jeho pozoruhodné hodnoty nad 800 dolarů / ozt, než se nakonec ustálila na hranici 350 dolarů / ozt. Výsledkem bylo 70% snížení kupní síly amerického dolaru proti ceně zlata, která byla nastavena v r. 1934. Revaluace ceny zlata přes noc z $ 20.67 na $ 35.00 bylo tehdy velmi překvapivá. Bylo to nepříjemné politické rozhodnutí, které prokázalo historickou roli zlata jako měnového měřítka.

V současné době si málokdo uvědomuje rizikovost tzv. Exchange-traded funds (ETF). Jejich relativní kapitalizace v poměru k ostatním finančním nástrojům byla během poslední krize v letech 2007-2008 relativně nízká, to už nyní neplatí. Jak BIS, tak IMF a SEC varují před těmito složitě sestavenými deriváty. Není jasné, jak se zachovají v případě krize likvidity. Průměrnému money managerovi a investorovi se zdá, že ETF jsou jen levnějším podílovým fondem s lepší likviditou. Nic ale nemůže být dále od pravdy, pokud vezmeme v úvahu kolaterální rizika, rizika protistrany. Kdyby trh bral v úvahu tato rizika v cenných papírech zajištěných hypotékami (CDO), nemuselo možná dojít ke krizi minulé.

Deriváty zlata tedy nejsou měnovým zlatem a nemohou sloužit jako aktiva předepsaná v rámci Basel III pravidel. Centrální banky a velké instituce se proto v nadcházejících měsících a letech budou stále více obracet k měnovému zlatu. Budou se snažit zvýšit kvalitu svých aktiv, kterou poskytuje pouze měnové, fyzické zlato. V současné době pozorované kapitálové toky do měnového zlata tím reflektují potřebu aktiva, které je likvidní, je historicky testované a důvěryhodné. Re-monetizace zlata se tak oficiálně stává záležitostí globální měnové politiky.

 

Zkrácený překlad článku:

Gold Re-Monetization Is Much Closer Than Many Realize

Palisade Research November 14, 2018
Author: Brandon White, BMG Group Inc.

 

Viz také k tématu: Rozhovor B.Chiltona. s A.Maguirem:

Banky jako JP Morgan a Goldman Sachs používají deriváty zlata jako nástroj ke stlačení jejich ceny, samy však zlato a stříbro ve fyzické formě skupují a kumulují. 

Andrew Maguire talks Gold, Silver and Kinesis with Bart Chilton on BOOM BUST.