Problém banky SVB přerůstá v krizi bankovního sektoru

SVB (Silicon Valley Bank) je čtrnáctá největší US banka. Zítra, v pondělí 13. března, bude zřejmě zajímavé. Bude se opakovat krize podobná té, která nastala po krachu Lehman Brothers ? Američané zatím stihli ve čtvrtek vybrat 42 miliard během deseti hodin. Celková aktiva banky jsou pouze 209 miliard dolarů a jde o učebnicový případ bankovního runu. Téměř žádný z vkladů SVB podle hodnoty nebyl pojištěn FDIC – jejími zákazníky byly v drtivé většině korporace s účty podstatně přesahujícími 250 000 USD. Tj. FDIC zasáhne, ale jen do této výše.

Abychom to uvedli do kontextu, předchozí největší útok na banku v moderní historii USA se uskutečnil na Washington Mutual bank v roce 2008 a během 10 dnů dosáhl celkové výše 16,7 miliardy dolarů. To je pouhý pramínek ve srovnání s tím, co bylo vidět v SVB. Žádná banka nemůže odolat takovému odlivu během jediného dne – zvláště když podobný odliv byl následující den téměř jistý. To je důvod, proč SVB nyní zoufale doufá, že do pondělí najde kupce.
Vzhledem k bankovnímu systému částečných rezerv, na kterém je současné bankovnictví založeno, by se v podstatě všechny banky staly insolventními během provozu, pokud by řekněme 1 ze 3 vkladatelů požadoval fyzickou měnu.
Nic ovšem není náhoda, vše jde podle scénáře. Nejde o nic menšího, než jejich Nový světový řád!
Všechno to je známo těm, kteří měli oči k vidění a uši k slyšení, bohužel ale většina lidí uvažuje lineárně a něco podobného si není ochotna připustit. Smějí se, když jsou varováni před tím, co je ve scénáři. Kdo to mohl vědět, že?
Bohužel může jít o první kostku domina, jehož pád se přenese nejen do Evropy, ale i na celý Západ. 
 

 

Aktualizace ZeroHedge k černému pondělí 13.3.2023 

Rozhovor Grega Huntera s Bille m Holterem - zachránit dolar nebo finanční systém ?

Bezpečnostní pásy ponechej te zapnuté (článek KWN)

Graf který to způsobil