KINESIS KAU a KAG jako představitelé Stablecoins

Rok 2018 nebyl pro kryptoměny rokem jednoduchým – některé kryptoměny ztratily více než 90% své původní hodnoty.

 

Source: https://coinmarketcap.com/

 

Nikdo samozřejmě nechce přicházet o peníze, což je důvod, proč se nedávno zvýšila popularita tzv. «Stablecoins». Je možné, že rok 2019 bude rokem stablecoins, které nám umožní uniknout nestabilitě trhu s bezpečností kryptoměn krytých tradičními aktivy. Existuje tady však určitý problém: mnoho z nich je kryto dolarem příp. jinými fiat měnami. Přitom patrně stojíme na pokraji další velké recese a výrazného hospodářského poklesu. Nikdo neví, co se stane v roce 2019. Je bezpečné se spoléhat na kryptoměny podložené např. dolarem?

 

Stablecoins: pro a proti

 

Stablecoins můžeme rozdělit do tří kategorií:

  1. Stablecoins kryté fiat měnou - nejčastějším krytím je USD a každý token (obvykle jde o token standardu ERC20) je podložen 1 měnovou jednotkou uloženou na bankovních účtech emitenta.
  2. Distribuované stablecoins - Tyto tokeny mají za cíl dosáhnout stability amerického dolaru pomocí matematických algoritmů, pomocí kolaterálu uloženého v systému a udržováním dostatečného množství fyzických aktiv k podpoře všech vydaných kryptomincí.
  3. Stablecoins kryté drahými kovy - Každý token je zajištěn určitým množstvím zlata nebo stříbra.

První stablecoins byly uvedeny v červenci 2014 na platformě BitShares. Byly nazvány BitUSD a byly kolateralizovány poolem platformy nativní kryptoměny nazvané BitShares, takže je můžeme klasifikovat jako stablecoin. BitUSD se však nestal populárním, algoritmus pro stanovení ceny byl slabý - založený pouze na předpokladu, že účastníci trhu budou nakupovat a prodávat všechny tokeny pod a nad cenou 1 $, dokud se nedosáhne rovnováhy.
Dalším Stablecoinem byl Tether. Tether byl vydán 6. října 2014 a byl původně nazvaný "Realcoin", před oficiálním přejmenováním na "Tether". Předpokládalo se, že každý USDT token je podložen jedním dolarem. V dubnu 2017 však byl Tether odříznut od všech svých bankovních služeb společností Wells Fargo a od té doby neexistuje žádný jasný důkaz o tom, že tokeny jsou kryty. Doposud není známo, kde jsou uloženy kolaterální finanční prostředky a nebyl proveden žádný audit. Od té doby byly vydány 2 miliardy nových tokenů USDT a teprve v říjnu Tether našel nového bankovního partnera - Deltec Bank. Takže je to opět o důvěře a ne o transparentnosti.

 

Source: https://coinmarketcap.com/

 

Posledními příklady stablecoins vydávaných v roce 2018 jsou Gemini USD (GUSD), TrueUSD (TUSD) a USDC (Circle Stablecoin). Všechny jsou kryty auditovanými finančními prostředky, takže si investoři mohou být jisti, že všechny tokeny si udrží svůj peg a na požádání budou plně vykoupeny. Existuje pouze jeden problém: jsou stabilnější než americký dolar, kterým jsou kryty ? A co se stane, pokud by USD ztratil svoji stabilitu?

 

Problém Fiat měn

 

Americký dolar byl po desetiletí považován za stabilní měnu. Spojené státy ovládají tuto světovou rezervní měnu, použitou v 51,9% všech mezinárodních obchodů, čímž na USD v podstatě závisí celé světové hospodářství. Americká ekonomika byla v r. 2017 nejsilnější ekonomikou s nejvyšším HDP ve výši 19,5 trilionů dolarů.
Pokud někdo potřebuje dolary na obchodování, mohou jich USA «natisknout» více. To je také důvod, proč mohou vládní dluhy USA růst vydáváním nových státních dluhopisů - a každý je doposud celkem rád koupil. Navíc investoři obecně opouští akciový trh ve prospěch amerických dluhopisů po nedávném zvýšení sazeb. Ať se stane cokoli, je americký dolar ve většině případů chráněn více než jakákoli jiná komodita. Má to ale háček.

 

Source: https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate

 

Americký státní dluh, který začal růst v 70. letech a přesáhl 21 trilionů dolarů v roce 2018, je velmi znepokojující. Je téměř roven ročnímu HDP USA a každoročně roste o 1 trilion dolarů. Díky rostoucím sazbám – viz graf výše - rostou i nároky na obsluhu tohoto dluhu. Odborníci si nemyslí, že by mohl být někdy splacen. Vláda USA není připravena zpomalit hospodářský růst ve prospěch splácení dluhu. Hospodářství však již vykazuje známky zpomalení. Trhy také začínají jít dolů. Existuje šance, že se tak dostaneme do těžké recese a je dokonce možné, že v r. 2019 nastane další krize. Dříve nebo později se budou muset USA s tímto obrovským dluhem nějak vypořádat. Jaké budou důsledky a jaký dopad to bude mít na fiat měny a fiatem kryté stablecoins? Nikdo neví, prostě proto, že jde o zcela novou a neznámou situaci.

Existují v zásadě dvě možnosti, co se může stát:

  1. Nastane silná recese s padajícími akciovými trhy a selháním krypto portfolií. Bitcoin a akcie jsou silně korelovány, takže když se burzy začnou hroutit, Bitcoin a další kryptoměny také nedopadnou dobře, protože investoři vytáhnou peníze z rizikových aktiv. Není to však tak snadné, musíte čekat i několik dní, než prodej na burze proběhne a peníze přijdou na váš bankovní účet, pokud samozřejmě daná burza podporuje wire transfers, což nebývá úplnou samozřejmostí. Takže jsou dvě možnosti: ponechte si tyto nekryté kryptoměny nebo přesuňte svůj kapitál na stablecoins (např. KINESIS tokeny KVT lze nakoupit za Ethereum). Je lepší jakákoli stablecoins, včetně těch krytých fiat měnou, než nekryté kryptoměny jako je Bitcoin.

  2. Nebo .. po dlouhé recesi Spojené státy nebudou schopny zvládnout svůj dluh a prožijí dluhovou krizi. To je situace, kdy na všech finančních nástrojích nastane velký pokles a stablecoins kryté fiat měnami budou mít také potíže. V tomto případě se drahé kovy stanou bezpečným útočištěm pro mnoho investorů. Kde držíte svůj majetek, pokud všechny měny klesají? Ve zlatě a stříbře (možná i v platině a palladiu). V tomto případě mohou být považovány za stabilní pouze ty, které jsou kryty drahými kovy a mezi ně patří i KINESIS KAU a KAG.

 

Stablecoins kryté zlatem.

 

Jsou náznaky, že stablecoins a další produkty, které jsou kryty drahými kovy, se mohou stát v r. 2019 velmi populární. V nadcházejících letech bude volatilita trhů narůstat a i když v příštím roce nemusí dojít ke krizi, růst světové ekonomiky bude zpomalovat a investoři budou přesouvat svůj kapitál do stabilnějších aktiv, jako je zlato a stříbro (a jejichž cena je zatím pro nákup velmi příznivá).

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve#/media/File:World_Gold_Reserves.png

 

Nicméně, pokud nejste institucionálním investorem, nemůžete si dovolit dát pár milionů do zlata a peníze tak zakonzervovat, pokud nevíte, jestli je nebudete v blízké nebo i vzdálenější budoucnosti potřebovat. Pokud jste drobným investorem, určitě by jste chtěli, kdyby bylo možné umístit peníze do zlata, ale také by jste je chtěli mít současně ihned k dispozici. Pokud si koupíte zlato / stříbro, jsou nejčastěji uloženy v trezorech - vlastníte je, ale nemůžete je používat denně. Totéž platí pro zlaté / stříbrné ETF. S technologií blockchaimu se ale vše mění, stablecoins jsou flexibilním finančním nástrojem, protože jsou mnohem pokročilejší ve srovnání se staršími finančními nástroji díky technologii blockchainu, na které jsou založeny. Tyto stablecoins máte neustále ve své elektronické, peněžence a můžete s nimi denně platit podobně jako s fiat měnami, dolarem nebo korunou. Přitom reprezentují určité množství drahého kovu, kterým jsou kryty a které je uloženo bezpečně v trezoru.

Dříve něco takového nebylo možné, tj. vydat měnu, která by reprezentovala drahé kovy a nakupovat s ní, protože všechny vlády opustily zlatý standard v polovině 20. století. Vlády nemohou tyto měny vydávat, protože jim nedovolí provozovat ekonomiku založenou na inflaci. Malé organizace pak nemohly vydávat tuto měnu, protože v době před vyvinutím blockchainu bylo téměř nemožné, aby neinstitucionální organizace vybudovala velkou infrastrukturu, vydávala měnu, prováděla pravidelné audity, zveřejňovala výsledky auditů apod. Blockchain umožňuje uživatelům toto vše snadno realizovat, přičemž všechny údaje jsou snadno přístupné a ověřitelné.

 

Analyzovali jsme některé projekty a zde jsou ty, které považujeme za perspektivní:

·       Tiberius Coin (TCX) - je kryt mixem různých kovů, včetně zlata, platiny, cínu, niklu, kobaltu, hliníku a mědi. Takže každý token představuje slušně diverzifikované portfolio. Nicméně je pravděpodobné, že nebude chránit svého vlastníka před zhroucením trhu podobně jako čistě zlaté krytí.

·        Kinesis - dvě měny na bázi zlata a stříbra. KAU (zlato) a KAG (stříbro) jsou kryty zlatem resp. stříbrem v poměru 1 : 1, uloženým v trezorech. Nejzajímavějšími vlastnostmi tohoto projektu je, že jej můžete snadno využít, pomocí doprovodné platební karty a také získat výnos z vkladu a za používání systému KINESIS - všichni držitelé získají malé procento transakčních poplatků vzniklých v síti Kinesis. Může to být zajímavý finanční nástroj, který vám pomůže používat vaše peníze, protože nabízí flexibilitu běžné fiat měny a současně je to stabilní aktivum, které může chránit kapitál jeho majitele před vážným poklesem na akciovém trhu.

·         Digix - Místo výplaty dividend vyžaduje poplatky za ukládání zlata - roční poplatek 0,60% a transakce 0,13%. Každých 100 tokenů je kryto zlatým slitkem. Je to starý projekt založený v roce 2014 a skutečnost, že stále funguje a jeho vývojáři i nadále zlepšují, ukazuje svou stabilitu. Bohužel neumožňuje použití tokenů DGX k běžným nákupům, narozdíl od Kinesis.

 

Závěr

 

Proč se o stablecoins poslední dobou začíná tak diskutovat ? Lidé se obávají pádů trhu (viz Bitcoin) a chtějí mít malý ostrov bezpečnosti v neregulovaném oceánu krypta, o který se mohou opřít.

Stablecoins se může stát další velkou věcí. Huobi a OKEx vydaly nové stablecoins a USDC od společnosti Circle byly dokonce přidány do Coinbase, největší licencované burzy v USA. V budoucnu je toho mnohem víc - London Block Exchange se chystá vydat stablecoin krytý Britskou librou, LBXPeg, největší telekomunikační společnost v Mongolsku, vydala regulátorem schválený stablecoin Candy a společnost Stronghold (finanční společnost) také plánuje vydat vlastní stablecoin.
Binance nedávno uvedl dvě nové stabilní mince a jeho generální ředitel napsal: "Regulované stablecoins slouží jako prostředník, kde regulátoři udržují kontrolu, přitom ale tokeny nabízí pro uživatele mnohem větší svobodu než tradiční fiat měny." Ne všichni na krypto trzích je vnímají jako decentralizované, mnozí je považují za obvyklý trh, kde mohou obchodovat - a mají dobrý pocit z toho, že jejich peníze nezahálejí.
Stablecoins jsou podporovány vlastnostmi blokchainových sítí jako průhlednost a rychlost ve spojení s jistotou, protože v případě selhání existuje něco, čím jsou kryty.V těchto dobách nejistoty je to rys, který bude vysoce ceněn.

 

Zdroj: https://howtotoken.com/explained/why-are-they-calling-2019-the-stablecoin-year/

Překlad: TAMIRA

 

Na stejné téma o Kinesis: Beyond SBD: A stablecoin for the world

 

a také: Thomas Coughlin: Stablecoins, Money of the Future