Intervence bank na finančních trzích – pravda nebo fikce ?

O intervencích, či manipulaci na finančních trzích toho bylo už hodně napsáno. Uslyšíte hodně lidí, kteří to považují za konspirační teorie, říká David Brady, CFA, který dlouhou dobu působil jako spotový trader u jedné z nejvýznamnějších mezinárodních bank a který se k tomu dostal hned z první ruky. Centrální banky intervenují na měnových trzích a stejně tak na trhu se zlatem a stříbrem opakovaně a v masivním rozsahu. Poslední dobou se to stalo natolik běžným fenoménem, že tyto manipulace lze úspěšně předvídat, a tudíž na nich i profitovat. Na pozadí těchto intervencí stojí zájem centrálních bank potlačit růst ceny zlata a stříbra jako konkurenty fiat měn a odvést pozornost nejširší veřejnosti od negativních příznaků, jako je především více či méně skrytá inflace a další negativní jevy, se kterými jsou současné monetární fiat systémy nerozlučně spojeny.

Hlavními účastníky trhu proti tzv. „dumb money“ (fondy, maloobchodní veřejnost) jsou tzv. „smart money“, tj. bullion banky, např. JP Morgan aj. a ty pochopitelně potřebují vydělávat. Je známo a velmi pozoruhodné, že JP Morgan na těchto obchodech nikdy neprodělává. Vydělat se pochopitelně dá jak na vzestupu ceny, tak na poklesu. Bullion banky se ale zaměřují především na tu druhou variantu. A proč tomu tak je? Protože, jak někteří centrální bankéři připouštějí, rostoucí ceny zlata reflektují ztrátu důvěry vůči systému a specificky vůči dolaru jako rezervní fiat měně. Velké banky spolupracují proto s FEDem na udržování této důvěry především potlačováním ceny zlata, proto tyto manipulace vždy směřují směrem na pokles ceny. Pro dosažení tohoto cíle mají vypracované mechanismy, včetně HFT (high frequency trading), kdy pomocí vysokých objemů je nejdříve vyvolán prvotní prodejní impuls a poté udržován po potřebnou a možnou dobu setrvalý klesající trend, do kterého prodávají ostatní účastníci trhu. Těmito objemy jsou přebity přirozené obchody a vznikají tzv. cykly “wash, rinse, repeat“. Během roku tak existují obvykle 2 významnější cykly, jeden s cenovým minimem vyskytujícím se na přelomu června a července a druhý s minimem na přelomu prosince a ledna. Tyto cykly se do značné míry přizpůsobují sezonní fyzické poptávce, především z Indie a Číny, která pravidelně stoupá před tamějšími tradičními událostmi, jako je Čínský nový rok,  Indický festival Akshaya Tritiya, Wedding Season. Uvnitř těchto významnějších cyklů pak vznikají méně významné cykly, obvykle 3, které korespondují s dalšími pravidelnými událostmi, jako jsou dodací cykly na trhu COMEX, zasedání FOMC Federal Reserve, zveřejnění ekonomických statistik atp.

Bullion banky mají od centrální banky (FED) v principu neomezený přísun levných fiat peněz, s pomocí kterých mohou dle libosti vytvořit potřebné množství derivátů, tj. naked sell futures kontraktů a vrhnout je v krátkém časovém intervalu na trh, což pochopitelně způsobí rychlý pokles ceny („waterfall“). Aby to příliš nebudilo nechtěnou pozornost, je potřeba tyto intervence poněkud zamaskovat, takže nastávají právě při vhodných událostech, jako jsou např. vyhlášení změn úrokových sazeb, zveřejnění statistik nezaměstnanosti atp. Vypadalo by totiž příliš nelogicky, aby obchodník, který se potřebuje přirozeným způsobem výhodně zbavit nějakého aktiva, toto prováděl takovýmto nešikovným způsobem, tj. prodat vše v jeden okamžik a často v obdobích nízké tržní likvidity.

Jsou proto určité příznaky, podle kterých lze s velkou mírou úspěchu manipulaci předpovědět, jednak je to už zmíněná sezonnost trhu s fyzickým zlatem a pravidelně se vyskytující události. Dalšími ukazateli pak jsou:

  •      změny v open interest
  •      po větším vzestupu ceny (téměř vždy)
  •      cena  > 200D MA – stlačit cenu pod 200D MA aby zafungovaly algoritmické prodeje a tím se maximalizoval efekt   prodejní intervence
  •      překoupený trh - Overbought: RSI >65 and někdy v negativní divergenci
  •      sentiment je extrémně býčí - bullish (DSI)
  •      MACD Histogram (a někdy i MACD Linie) příliš expanduje nahoru nebo je negativně divergentní, příp. oboje – ano, banky také sledují grafy.
  •      jsme u klíčové resistance (resistance trendové čáry, dřívejšího vrcholu, klíčová Fibonacci resistance)
  •      velký a předčasný vzestup v open interest
  •      fondy mají pozice na long – buďto (1) Masivní nebo rekordní net long pozice nebo (2) velký vzestup long pozic během posledních 2 týdnů
  •      načasování do nebo krátce po speciální události: zvýšení sazeb, prezidentské volby, zveřejnění statistik nezaměstnanosti, oznámení změn v měnové politice FEDu 
  •      načasování do nejméně likvidních okamžiků na trhu pro zajištění maximálního efektu: svátky (e.g. Chinese week-long holiday, “Golden Week”(všiměte si té ironie), Chinese New Year, 3.7 nebo 5.7, Thanksgiving week, Christmas holidays), Pátky a Pondělky.
  •      načasování po expiraci Futures / expiraci Options nebo obou – e.g. triple /quad witching

 

Toto jsou faktory, které musí trader sledovat, protože navzdory tomu, co vám možná někteří tvrdí, trhy jsou kontrolovány a zlato se stříbrem obzvláště. Technická analýza, sentiment a nastavení pozic je důležité, ale je nutné být si vědom této manipulace, která zkresluje to, co tyto jinak užitečné nástroje říkají. Proč se ale tedy tím vším zabývat, proč kupovat a obchodovat se zlatem a stříbrem? Banky používají stejné technické a další nástroje jako ostatní tradeři pro určení doby, kdy lze ceny úspěšně stlačit a to je důvod, proč lze jejich chování předvídat. A pak, manipulace má svoje meze, jak bylo demonstrováno po r. 2000 a zvláště v 70. letech. Není možné totiž zastavit vzestup ceny napořád díky plíživému a vytrvalému znehodnocování fiat měn. US dolar např. ztratil během posledních 100 let cca 97% své původní hodnoty a jeho kupní síla klesla na cca 3%. No a určitě chceme být u toho, až nastane další vlna vzestupu cen drahých kovů. Drahé kovy jsou aktuálně nejvíce podhodnocená aktiva s cenami blízko nákladů na jejich těžbu a jsou tak ohodnoceny víceméně jako běžné komodity, navzdory své tisícileté, historií prověřené monetární funkci. A dále, smart money, JP Morgan, Rusko, Čína, Turecko a některé další země vytrvale akumulují fyzické zásoby. Řada centrálních bank přistoupila k repatriaci svých zlatých rezerv ze zahraničí – především z USA (Německo, Rakousko, Holandsko), jako přípravu na jakousi přelomovou událost, kterou očekávají. Obchodníci chtějí být určitě v long pozici, až tato událost nastane a všichni ostatní se určitě chtějí chránit před neočekávanými měnovými překvapeními. KINESIS money představují proto jedinečnou příležitost být v pravý okamžik na správné straně tím, že zcela unikátně spojují v jednom nástroji funkci uchování hodnoty krytou zlatem s funkcí flexibilního platebního prostředku pro každodenní použití.   

Obr.: Pokles kupní síly dolaru a dalších fiat měn oproti zlatu od r. 1900