In Gold we trust - vyhlídky sektoru PM

Incrementum AG právě vydalo nejnovější aktualizaci chartbooku v řadě "In Gold We Trust", kde jsou shrnuta aktuální fakta sektoru PM v grafické podobě. V dokumentu je uvedena řada velmi cenných aktuálních informací o sektoru v monetárních souvislostech a relacích k cenám dolaru, ostatních měn, akciovým indexům atd. a především výhledu sektoru a vyhlídky vývoje těžby drahých kovů do budoucna. Dokument zobrazíte kliknutím na tento odkaz.

Shrnutí obsahu chartbooku :

1) Dosažen bod obratu v monetární politice. Končí 10-leté období centrálními bankami zvyšované likvidity, obrat od QE (quantitative easing) ke QT (quantitative tightening). Konec párty s neomezeným přísunem peněz a monetárního surrealismu. 

2) Dosažen bod obratu v globální měnové architektuře. Postupný odklon od USD jako rezervní měny (de-dolarizace), zvyšování geopolitického napětí: od obchodních k měnovým válkám, problém dluhů narůstá, USA s výbušnými rozpočtovými schodky.

3) Dosažen bod obratu v technologii. Blockchain jako jádro budoucí ekonomiky ? Kryptoměny a zlato jsou přátelé, nikoli nepřátelé.

4) Status quo zlata. Vzhledem k nedávné kapitulaci na trzích zlata a akcií těžebních firem vidíme v dalších měsícících mimořádně příznivý faktor risk/zisk v tomto segmentu. CoT (commitment of trades) report je nejpříznivější za posledních  17 let.

5) Akcie sektoru PM. Poměr HUI / SPX je v současné době na stejné úrovni jako v roce 2001 a 12/2015, kdy začal poslední býčí trh s akciemi sektoru drahých kovů. Tyto akcie jsou v současnosti patrně nejvíce opovrhovanou třídou aktiv a proto z hlediska kontrarian připraveny k odstartování raketového růstu.