Gold Perfect Storm a papírové hry

Cena zlata jde nahoru. Není to tak dávno, kdy jsem psal článek proč zlato nejde nahoru. Jak jsem tehdy řekl a budu to opakovat i nyní, tehdejší nudné cenové pohyby v jinak ideálním prostředí inflace a negativních reálných sazeb byly jen chvilkovým klidem před bouří. Jinými slovy, přichází dokonalá bouře (perfect storm). No a ta bouře přišla a zlato stoupá. A navzdory nevyhnutelné volatilitě a prakticky zlegalizovanému diktátu ceny z papírových trhů, COMEX bude nadále růst. Souhlas s Jeffem Curriem od Goldman Sachs. Ačkoli je snadné dělat si z Goldman Sachs legraci (jak jsem to udělal v minulosti, omlouvám se své dceři), s potěšením mohu přiznat, že Jeff Currie, globální šéf rešerše trhu komodit společnosti Goldman, správně popsal to, co se nazývá „dokonalá cenová bouře zlata." Dochází k téměř dokonalé konvergenci tří klíčových sil které ovlivňují poptávku po zlatě. První z nich je silná (závisející na strachu z inflace/recese) poptávka drobných investorů po zlatě. Objem obchodů s ETF stoupá a je připraven vzrůst o dalších 600 tun.

Další frontální rozhraní přichází od centrálních bank, které zlato nakupují ve zvýšené míře, konkrétně 750 tun za poslední rok, což je dosavadní rekord. Tak například Čína a Turecko, ale také Brazílie a Indie se tak snaží diverzifikovat svoje rezervy, což vede k de-dolarizaci. Třetím frontálním rozhraním je stoupající zájem o fyzické zlato, především v Číně a Indii, a neměli bychom zapomenout ani na Rusko. Toky všemi těmito třemi zlatými kanály (retail, centrální banky a fyzický trh) jsou silnější, než kdy byly, silnější než v letech 2010-2011, kdy zlato posílilo o 70%.Goldman má nyní cílovou cenu pro zlato na úrovni 2500 USD, my si myslíme, že to bude podstatně více.   

Proč ?

Protože bez ohledu na to, co si myslíte o Putinovi, Rusku, absolutních hrůzách války, zmatených titulcích MSM nebo moudrosti Západu, EU a strýček Sam prostě střelili sebe a globální finance do společné nohy – a nikdo si toho zřejmě ani nevšimnul. Militarizace financí je velmi nebezpečná věc a je potřeba myslet také na pojistky. Navzdory skutečnosti, že Putin osm let varoval Západ, aby držel Ukrajinu mimo NATO a to se stejným úsilím, s jakým Kennedy varoval Sověty, aby drželi rakety mimo Kubu, tak se zdá, že Západ je šokován, že „skvělí státníci“ jako Kamala Harris nedokázali Putina přechytračit. Navzdory názorům téměř všech představitelů ministerstva zahraničí USA z konce 90. let, kteří varovali, že Ukrajina v NATO by byla sebevražda, Západ dnes předstírá šok. Místo toho aby k tomu přistupoval diplomaticky, nehledě k tomu, že NATO v současné poststalinské éře asi tak zastaralá jako telefon s rotačním vytáčením, viceprezidentka (vybraná spíše pro optiku než pro zkušenosti) přistála v Evropě a ještě ten obraz „vylepšila“. Místo kompromisů následovala válka. Ale na rozdíl od Iráku, Sýrie, Libye nebo dokonce Afghánistánu (kde bylo trvání na svém impozantním neúspěchem) se velké mozky Západu rozhodly zahrát si na kuře s jadernou mocí, což záležitosti dosti komplikuje. Vzhledem k tomu, že konvenční vzdálené války nejsou v případě protivníka s jaderným potrnciálem tak snadné, jedinou schůdnou možností Západu, jakmile došlo k nevyhnutelné (Putinem předem varované) invazi na Ukrajinu, byla militarizace financí přijatelnější, než flirtování s jadernými červenými knoflíky. Ale jak každý znalý zbraní ví, jakmile odjistíte, objeví se nepředvídaná rizika. A aniž by o tom téměř každý, kdo konzumuje palbu médií hlavního proudu - MSM tušil, finanční válka rozpoutaná Západem má nebezpečné následky. Ve skutečnosti, a zatímco většina z nás se nedívala, celý finanční systém posledních 4 desetiletí (tj. globalizace, umělý býčí trh s dluhopisy a zmanipulovaná dezinflace) právě zemřela a brzy bude nahrazena multipolárním a multi-měnovým světem – což všechno směřuje ke zlatu.

Jak se to stalo ?

Dobře, ignorujme politiky a standardní titulky a prozkoumejme chladnou realitu, katalyzátor, který nikdo nevidí. Jako držitel globální rezervní měny a všemocného USD byl Washington schopen vyvážet inflaci a šikanovat malé chlapíky jako Írán a Venezuela všemožnými chytrými finančními sankcemi s relativní beztrestností/účinkem po celá léta. Když ale začnete šťourat do ruských (a nepřímo i čínských) ohonů zmrazením devizových rezerv, rozpoutáte chaos a domino nezamýšlených (ale zjevných) důsledků, které jsou pro finanční novináře NYT nebo CNN ve věku 30 let příliš složité na pochopení. Právě nedávno a se vší pompou v podobě nošení nože při přestřelce, USA a EU statečně oznámily, že státní dluh držený jako devizové rezervy mimo vlastní národní hranice (7–8 tis. USD) nyní podléhá zabavení strýcem Samem a Tetou Marianne (tj. EU).Takové odvážné chrastění finanční šavlí je působivé, ale jde současně o naprostou diskreditaci státního dluhu jako devizové rezervy. Spojené státy a EU fakticky právě oznámily Rusku (a světu), že zabíjejí poválečný finanční systém – což také znamená, že by měl  nakoupit více zlata...

Tyto hrubě nepochopené kroky Západu nyní nutí Rusko (a brzy i Čínu) dělat to, co prosazovali již v posledním desetiletí, totiž nutí globální finanční systém směrem k rezervnímu neutrálnímu aktivu (zlatu), které se odpovídajícím způsobem ohodnoceno vzhledem ke koši měn. Koneckonců, pokud Západ dnes dokáže zmrazit ruské devizové rezervy (tj. své nashromážděné obchodní úspory), Čína nyní jasně ví, že Západ jim může a zítra udělá totéž, pokud se například podívají úkosem na Tchaj-wan…

I kdyby strašlivá válka na Ukrajině deeskalovala, extrémní finanční kroky, které Západ provedl od konce února, nikdy nebudou zapomenuty. Toho džina nelze vrátit zpět do láhve. Dokonce i švýcarské rozhodnutí opustit staletí neutrality tím, že se připojí k „probuzeným“ (tj. americkým nátlakovým) sankcím proti Rusku, je ekvivalentem umístění masivního, neonově blikajícího nápisu na Matterhorn, který zní: „Nekupujte CHF, kupujte Zlato."

Stručně řečeno, finanční svět se nyní změnil a není cesty zpět. Podívejme se proč.

De-dollarizace se blíží a zakousne se do Západu. Rusko a brzy i Čína se nyní musí přeorientovat na alternativy SWIFT, které nejenže změní globální platební systémy, ale podkopou globální rezervní sttus USD, což je docela důležité…

Není to jen můj/náš skromný názor, ale varoval mě i výkonný ředitel Citadely a Jamie Dimon z JP Morgan.To znamená, že Západ právě přinutil Rusko vejít ještě více do náruče Číny a to více způsoby. Místo toho, aby se Rusko v oblasti softwarových řešení orientovalo například na severní Kalifornii, bude se orientovat na Čínu. Ale jak varoval Dimon, před námi jsou mnohem zásadnější důsledky, protože USD se stává méně „globálním“, méně „rezervou“ a méně „měnou“. Dimonovy obavy navíc sdílel i bývalý šéf prezidenta Bidena v srpnu 2015, kdy prezident Obama přesně varoval před „nezamýšlenými důsledky“ SWIFT/finanční války: „Nemůžeme diktovat zahraniční, ekonomickou a energetickou politiku každé velké velmoci na světě. Abychom se o to vůbec pokusili, museli bychom sankcionovat například některé z největších světových bank. Museli bychom odříznout země jako Čína od amerického finančního systému. A protože jsou shodou okolností hlavními kupci našeho dluhu, takové akce by mohly vyvolat vážné narušení naší vlastní ekonomiky a mimochodem vyvolat mezinárodně otázky o roli dolaru jako světové rezervní měny. To je část důvodů, proč bylo upuštěno od mnoha předchozích jednostranných sankcí."

Zkrátka někde mezi rokem 2015 a dneškem se americký zdravý rozum, vůdcovství a možnosti dostaly do vývrtky. Co jde rovněž do vývrtky je také Americká ekonomika obecně a trhy specielně. Chcete vidět proč?

FED nemá už kam jít.

Dramatická slova nestačí, zůstaňme tedy u dramatických faktů a letmého pohledu na jednoduchý graf trapné bilance Fedu…

Ačkoli média a titulky ignorovaly ohromující repo krizi ze září 2019 jako menší „závadu v instalaci“, ve skutečnosti se jednalo o neonový blikající nápis rýsující se úvěrové a (potažmo) finanční krize. Když se americké komerční banky na podzim roku 2019 dívaly dolů na barel rostoucího USD a rostoucích (tj. nedostupných) úrokových sazeb, přestaly si vzájemně důvěřovat ve své kolaterály při poskytování půjček přes noc. Jak se očekávalo, Fed vstoupil jako věřitel poslední instance a začal klikat myší na stovky miliard dolarů měsíčně, aby zastavil banky, které Fed v roce 1913 vytvořily. Takový tisk peněz vysvětluje parabolický (a fatální) pohyb nahoru a doprava od výše uvedené rozvahy. To znamená, že Fed musel vytvořit peníze na nákup vlastních státních dluhopisů, které zahraniční kupci již nechtěli.

Ale čeho si dnes téměř nikdo nevšimne, je to, že problém, kterému čelí Fed a jinak nemilované a nechtěné IOUs strýčka Sama v roce 2019, se jen exponenciálně zhoršilo.To znamená, že nedávné kroky USA a EU ke zmrazení ruských devizových rezerv za odchýlení se od západní linky telegrafují zbytku světa (tj. Číně), aby nevěřil americkým státním dluhopisům. Netřeba dodávat, že pokud jsou nyní americké státní pokladny tou nejošklivější dívkou v celosvětovém tanci, kdo jiný je koupí a za jaké peníze?

Smutná odpověď je jednoduchá: Fed je koupí za další znehodnocené dolary vytvořené ze vzduchu.

Šílené ?

Ano.

Před námi recese a pákový efekt – máte zlato?

Vzhledem ke smutnému, ale médii ignorovanému faktu, že USA (s poměrem dluhu k HDP 122 %) jsou fakticky na mizině, a přesto utrácejí jako puberťáci s tátovou kartou Amex (viz  můj syn), budoucnost a také politiky před námi, nejsou těžké odhadnout. Stojí za to se ptát, jak budou zaplaceny americké výdaje na obranu a další výdaje státní pokladny.

Stručně řečeno: Odkud se vezmou peníze?

Sníží strýček Sam výdaje?

Vzhledem k tomu, že výdaje USA tvoří 25 % jejich HDP, jakékoli škrty ve výdajích uvedou USA do recese z toho prostého důvodu, že jakékoli snížení výdajů pošle výnosy a sazby nahoru, a tedy dluhopisy a akcie do suterénu. Mohou USA zvýšit daně? I to by jen zpomalilo růst a vyvolalo recesi. Může Fed zvýšit sazby, aby mohl financovat deficity strýčka Sama? Ne, protože jeho dluhy jsou příliš vysoké na to, jak by utrpěly rostoucími sazbami, a to také vyvolává recesi a dluhovou krizi.

Takže, co může strýček Sam dělat?

Jako realisté a nikoli placení (tj. cenzurovaní) novináři zde vidíme pouze jednu nebo dvě zřejmé, ale smutné možnosti, z nichž všechny jsou stejně zřejmé pro zlato. Za prvé, je vysoce pravděpodobné, že Fed pozastaví SLR (Supplementary Leverage Ratios), které byly dříve uvaleny na komerční banky. V jednoduché angličtině to znamená, že banky budou moci bezplatně využívat větší pákový efekt k nákupu dluhu strýčka Sama. Není tam žádný šok.

Jak jsme psali jinde, vládní záruky za úvěry komerčních bank jsou již ve hře – a to znamená pouze větší pákový efekt, větší dluh, větší riziko a autokratičtější než přirozené trhy. Kromě toho očekávejte také více QE, což znamená, že inherentní hodnota (na rozdíl od relativní síly) USD, stejně jako všech ostatních fiat měn, každou inflační sekundu, minutu a hodinu slábne.

Got gold?…

March 14 (King World News) – Matthew Piepenburg at Matterhorn Asset Management (based in Switzerland)

Překlad Tamira