Cena stříbra jde nahoru a s ní i KAG

Kdo měl to štěstí a nakoupil Ag v minimech z letošního března kolem 12 USD/unci, tak tato investice vydělala do dnešního dne cca 130 %. Totéž platí i o Kinesis měně KAG, která je aktuálně k mání na platformě Kinesis Exchange cca 30 USD. Kinesis Exchange je live už cca 1 rok a tedy tuto transakci s Ag bylo možné provést i digitálně. 

U Kinesis nastalo několik nových událostí. Především se rozbíhá ve spolupráci s PT POS Indonesia platební systém integrovaný pod Kinesis platformou:

https://buket-for-random-images.s3.eu-west-2.amazonaws.com/KinesisCaseStudy_Indonesia.pdf

 Kinesis během poslední doby vylepšil aplikační rozhraní Kinesis Exchange, takže jsou nyní snadněji ovladatelná. Další významným milníkem bylo uvedení do provozu systému elektronických platebních karet VISA s aplikací do chytrých telefonů. Fyzické platební karty pro Evropské země pak budou vydávány ve 4Q 2020. Tím se otevírají možnosti měnami Kinesis KAU a KAG standardně platit na běžných platebních terminálech.  

Dá se říci že Kinesis přichází právě včas s možností převést část prostředků ve fiat měnách do formy skutečných peněz ve formě fyzického zlata a stříbra s digitálním titulem vlastnictví a možností se tak částečně pojistit proti očekávaným turbulencím. Vraťme se ale ještě ke stříbru a k okolnostem jeho neobvyklého a pro někoho možná překvapujícího růstu. Na jedné straně dochází k nákupům fyzického Ag v dříve nebývalých objemech, na straně druhé bullion banky mají potíže tuto fyzickou poptávku uspokojit. Dalším faktorem je rovněž bezprecedentně silný pokles světové těžby v desítkách %, takže papírová hra bullion bank přestává fungovat. Mezi konkrétní faktory jsou tedy mj. tyto:

- miliardář Eric Sprott nakupuje až za 1,5 miliardy dolarů ve fyzickém stříbře (to představuje několik milionů uncí Ag)

- měnový systém Kinesis přechází v Indonésii online. Uživatelé v tomto systému budou kupovat fyzické zlato a stříbro a vzniká tak potenciál další významné nové poptávky

- hedgeové fondy, penzijní fondy atd. začínají nakupovat drahé kovy jako ochranu. Stříbro je přitom zatím jen nepatrný zlomek globálního investičního portfolia v hodnotě několika bilionů dolarů (mnohem méně než 1%, tj. s velkým potenciálem dalšího růstu)

- „zelená energie“ potřebuje stříbro, aby fungovala - solární panely, elektromobily, baterie atd. Bank of America odhaduje nyní potenciál budoucího růstu ceny stříbra na hodnoty 50 nebo více dolarů, pokud by byl zvolen Biden prezidentem a to kvůli zvýšené poptávce po energetických platformách, které používají stříbro jako komponentu.

- stříbro má antimikrobiální vlastnosti, tj. lékařské použití ve světě zasaženém pandemií

- zdá se, že "millenials", kteří se dříve orientovali převážně na kryptoměny se začínají rozhlížet i po drahých kovech, zejména jde o digitalizované tokenové formy kryté skutečným kovem

- jak zlato stoupá, stříbro vypadá atraktivněji jako alternativa pro průměrného člověka, který chce investiční zajištění, ale zlato se mu zdá cenově „příliš vysoko“. Poměr cen Au/Ag stále je příliš vysoko, což ukazuje na potenciál dalšího dotahování ceny stříbra na cenu zlata, cena stříbra bude stoupat rychleji, tak jak to i odpovídá historické zkušenosti. 

  

.