Převzetí Credit Suisse bankou UBS

Jak se celkem dalo očekávat, bankovní problémy nezůstaly izolovány za oceánem a dostaly se do Evropy, zatím konkrétně do Švýcarska a tamní druhé největší banky, Credit Suisse (CS). Švýcarské banky kdysi bývaly synonymem spolehlivosti, což už dnes neplatí. Byl to postupný proces, CS už měla určité problémy i dříve. V CS měla svoje účty hlavně bohatá klientela, řada klientů pocházela z Číny. S tím jak se Švýcarsko postupně vzdává své neutrality v současné geopolitické situaci, tato klientela začala vnímat jinak i spolehlivost švýcarských bank. Podobně jako řada izraelských klientů americké banky SVB začala cca týden před jejím pádem vybírat vklady, něco podobného nastalo i v případě CS, tentokrát často jako útěk čínských klientů - krize důvěry. Hlavní akcionáři, pocházející v případě CS ze Saúdské Arábie, odmítli navýšit kapitál a likviditu a nakonec se záchranných prací ujala nějvětší tamní banka UBS, spolu s přispěním centrální banky - Swiss National Bank (SNB).  

Protože všechno spolu souvisí, projevuje se vše samozřejmě i na ceně zlata jako ochranné pojistky, jeho cena se opět začala přibližovat cenovým maximům a došlo k proražení dlouhodobější kosolidační formace:

      

V článku KWN jsou popsány i další souvislosti a grafy, např. pokles EU bankovního indexu (Euro STOXX Bank Stock Index), zatímní zvyšovaní sazeb (s ohledem na začínající krizi doti vysoké aktuální zvýšení sazby o 0.5% ECB), očekávané spíše nižší zvýšení FED a poznámky k možné stagflaci.

Další zajímavý článek na toto téma publikoval ZeroHedge , jehož autorem je známý specialista v oboru PM, Alasdair Macleod.

Pokud jde o tuzemské, tj. české banky a pobočky, pak celkově se tvrdí, že jsou v rámci EU v celkem solidním stavu a mají relativně vysoké rezervy. Je např. veřejným tajemstvím, že např. z Komerční banky byly převedeny solidní akciové výnosy do její současné matky, francouzské Société Générale. To může být důvodem toho, že KB přibrzdila nedávno poskytování úvěrů některým klientům, aniž by jim to vysvětlila, proč by to ale taky dělala, že ? 

Podobná situace jako v Česku panuje i na Slovensku, takže stojí za to si poslechnout velmi dobře zpracovanou relaci Pavola Ľuptáka .