Kinesis a Stellar

Blockchain síť Kinesis byla před cca 5-ti lety odvozena od technologie sítě Stellar. Stellar lze považovat za třetí generaci sítí blockchain po síti Bitcoin a Ethereum. 

Stellar (ticket XLM) vznikl v r. 2014 a jde o open-source síť optimalizovanou pro platby a vydávání aktiv. Na Stellar můžete vytvářet, odesílat a obchodovat digitální reprezentace všech forem hodnoty – americké dolary, argentinská pesa, bitcoiny, nemovitosti, prakticky cokoliv. Je navržen tak, aby všechny světové finanční systémy mohly vzájemně volně spolupracovat, to vše v jediné síti. Touto univerzálností se odlišuje od svých předchůdců, Bitcoinu a Etherea. 

Jako veřejná síť nemá Stellar žádného vlastníka; pokud snad ano, tak je to vlastnictví veřejnosti. Software běží v decentralizované otevřené síti a každý den zpracovává miliony transakcí. Stejně jako Bitcoin a Ethereum se Stellar spoléhá na blockchain, aby udržoval síť v synchronizaci, ale dojem koncového uživatele se spíše blíží používání hotovosti – Stellar je mnohem rychlejší, levnější a energeticky účinnější než typické systémy založené na blockchainu.

Stellar, resp. jeho nativní token (lumen) XLM lze obchodovat od. r. 2021 i na platformě Kinesis. V současné době se jeho cena pohybuje něco nad 0,1 USD a lze očekávat další růst (historické maximum bylo nad 0,7 USD). Za poslední týden jeho cena stoupla o cca 17% a předstihl tak ostatní kryptoměny. Live chart lze vidět např. na Tradingview  .